fredag 13 mars 2009

Veckans förrätt

Hejsan och välkomna tillbaka till ännu ett "Veckans förrätt"!
Just den här veckan hade jag tänkt fokusera på något som hör våren till och känns helt rätt 2009. Jag talar givetvis om räkcocktailen.

Hur började allt då? Ta några minuters paus och häng med på en resa genom räkcocktailens historia!

Redan de gamla kuskarna vid 1900-talets början hade länge längtat efter något nytt och fräscht. Under de kommande åren, 1905-1907 upptäcktes även konsten att få upp fisk ur vattnet med hjälp av olika nät och spön. Fisk blev snabbt en favoriträtt bland Stockholms innekrogar, och det talades mycket om de svenska fiskrätterna runtom i världen.

Det skulle dröja fram till 1911 innan räkan såg dagsljus, då en man i centrala Stockholm lyckades få upp ett dussin räkor. Mannens namn var Gordon Ramsay. 
Detta skedde av en slump och det har länge spekulerats i hur det hela gick till. 

Hur som helst, han kokade räkorna och skalade dem. Han blandade majonnäs, ketchup, cayennepeppar och en liten skvätt citronsaft till en dressing. Detta smaksattes med Tabasco, Worcestershiresås och en skvätt brandy. En avokado tärnades och några salladsblad skars i bitar. I ett cocktailglas hällde han sedan lite av dressingen i botten av glaset. I dressingen lades sallad och ovanpå salladen lade han omsorgsfullt sina läckra avokadotärningar. Detta täcktes med ännu ett lager dressing. I det nu nästan fulla cocktailglaset fick räkorna sina utvalda platser i dressingen och sedan lät han det sista av dressingen rinna ut över räkorna.
Detta toppades sedan med lite cayennepeppar och för att göra sitt verk komplett satte han en citronskiva på kanten av glaset. Räkcocktail - done!!

Ta gärna ett glas mjölk till, det är gott.

Fotnot: Räkcocktailen på bilden har ingenting med receptet att göra

1 kommentar:

Anonym sa...

Jag följer alltid din veckans förrätt och denna gång vart både jag och min Glenn verkligen upphetsade. Det är ju inte ens onsdag men Glenn hamnade i givakt direkt!

Det var mer än het cayennepeppar som skvätte i köket om vi säger så. Vilken grej.

Mums och tack..